sve kategorije
Hunan Huacheng Biotech, Inc.
Početna> Koledž

Koja je razlika između bez šećera i bez dodanog šećera?

Vrijeme: 2023-04-28 Učitavanja: 25

Obuhvaćanje tvrdnji o šećeru na pakiranju

Ponekad se čini da hrana i piće gotovo razgovaraju s nama s polica trgovine. “Psst, paziš na svoju težinu? Pogledaj me!” “Smanjivanje šećera? Ja sam taj kojeg želiš!”


Paketi hrane često uključuju izjave o zdravstvenim prednostima ili nutritivnoj kvaliteti odvojeno od potrebne oznake nutritivnih činjenica. Možda se pitate kako sve to shvatiti. Jesu li ti proizvodi zdraviji? Trebate li ih jesti više?


Odgovor: komplicirano je. Osobito kada je riječ o tvrdnjama o sadržaju šećera.


Što je na etiketi?


Uprava za hranu i lijekove regulira tvrdnje o zdravlju i sadržaju hranjivih tvari na ambalaži hrane i pića. Godine 2016. FDA je revidirala oznaku nutritivnih činjenica kako bi navela i "ukupne šećere" i "dodane šećere". Prije toga bilo je teško reći koliko je prirodnog šećera u odnosu na dodani šećer. Zbog toga je ljudima bilo teže donositi zdravstvene odluke na temelju informacija na etiketi. Tvrtke koje se bave hranom i pićem još uvijek prelaze na novi format etikete, tako da možda još nećete vidjeti ažuriranu oznaku na svakom paketu. Većina će početi koristiti novi format naljepnica 2020., ali neki proizvođači hrane imaju rok do sredine 2021. za promjenu.


Postoje neki dokazi da bi promjena mogla imati ogroman utjecaj ne samo na sposobnost ljudi da donose zdravije odluke, već i na to koliko dodanog šećera prehrambena industrija stavlja u našu hranu. U svakom slučaju, čitanje naljepnice s nutritivnim vrijednostima i popisa sastojaka na pakiranoj hrani dobar je način da saznate i ograničite koliko vi i vaša obitelj unosite dodanog šećera.


Ali što je s drugim vrstama tvrdnji o sadržaju šećera, poput "bez dodanog šećera" koje se gotovo viču s prednje strane pakiranja? Oni mogu biti od pomoći, ali samo ako razumijete što zapravo znače. Dakle, definirajmo nekoliko uobičajenih pojmova.


Što znače tvrdnje o sadržaju šećera?


Prema FDA-i, tvrdnje o sadržaju hranjivih tvari opisuju razinu hranjivih tvari (kao što je šećer) u proizvodu koristeći izraze kao što su "besplatan" i "nizak" ili uspoređuju razinu hranjivih tvari u proizvodu s onom u drugom proizvodu koristeći izraze kao što su "smanjeno" i "manje". Na primjer:Proizvodi s tvrdnjama o šećeru često sadrže zamjenu za šećer ili niskokalorični zaslađivač. Tako mogu sadržavati manje šećera, ali zadržati slatkoću koja se očekuje u hrani ili piću.


Ali samo zato što proizvod ima tvrdnju o sadržaju šećera ne znači da je dobar za vas. Na primjer, slatke pahuljice za doručak mogu tvrditi da imaju "smanjeni šećer" (smanjeni od čega?) ili da su "lagano zaslađene" (besmislen, nereguliran izraz). To može zavarati kupce koji brinu o zdravlju da pomisle da je to bolji izbor.


Istraživači u jednoj studiji bili su iznenađeni kada su otkrili da neki proizvodi s tvrdnjama o niskim nutrijentima zapravo imaju više tih nutrijenata od proizvoda bez tih tvrdnji. Ili proizvod može sadržavati manje jedne nezdrave hranjive tvari, ali previše druge — što znači da općenito nije bolji izbor. Istraživači su zaključili da može biti pogrešno donijeti odluku o proizvodu na temelju tvrdnje o pakiranju.


Kako donositi zdravije odluke

Kada vidite tvrdnju o sadržaju šećera na proizvodu, upotrijebite informacije na etiketi s nutritivnim vrijednostima i popis sastojaka kako biste bili sigurni da je to zdraviji izbor. Upoznajte se s preporučenim dnevnim limitom dodanog šećera Američkog udruženja za srce. I slijedite ove općenite savjete:


Izgradite cjelokupni zdrav obrazac prehrane, uključujući puno voća i povrća.

Jedite uglavnom hranu bogatu hranjivim tvarima, koja ima manje dodanih šećera.

Birajte proizvode s manje dodanih šećera.


Jedan od najboljih načina za smanjenje šećera u prehrani je ograničavanje slatkih pića, uključujući sok, slatki čaj, napitke od kave, sportska i energetska pića te slatke voćne sokove poput jabuke i grožđa. Neka voda bude vaš zadani izbor.


Dno crta

Ako jedete puno slatkiša ili redovito pijete slatka pića, pronalaženje zamjenskih proizvoda s manje šećera može biti dobar način da počnete smanjivati ​​i poboljšati svoje zdravlje. Prijeđite na nezaslađene proizvode kada je to moguće. Uvijek možete dodati malo prirodnog zaslađivača – ili prirodno slatkog voća – kako biste dobili pravu količinu slatkoće bez dodatnih kalorija i dodanih šećera.


S vremenom vam neće niti nedostajati, koliko god vas glasno dozivali s polica s namirnicama!

Prethodna: Činjenice o šećeru i zamjenama za šećer

Sljedeći: Dobrobiti monaškog voća za zdravlje