sve kategorije
Hunan Huacheng Biotech, Inc.
Početna> Koledž

Koje su prednosti ekstrakta crvene djeteline?

Vrijeme: 2023-03-16 Učitavanja: 46

Ekstrakt crvene djeteline (Promensil ili Menoflavon) su izoflavoni uključujući izoflavone soje u malim količinama i neke slične strukture kao što je Biochanin A; korištena kao terapija za menopauzu, čini se da crvena djetelina ima manje, ali nepouzdane prednosti u poboljšanju zdravlja i smanjenju valunga.


Što je ekstrakt crvene djeteline?

Ekstrakt crvene djeteline (RCE) odnosi se na bilo koji ekstrakt koji se uzima iz biljke crvene djeteline, botanički poznate kao trifolium pratense, koja je dobar prirodni izvor molekula izoflavona. Postoji nekoliko robnih marki RCE proizvoda (Promensil, Menoflavon, itd.) koji izoliraju izoflavone za koje se smatra da su bioaktivni, a to se uglavnom odnosi na dva sojina izoflavona koji se također nalaze u ovoj biljci (genistein i daidzein). i dva strukturno slična metilirana izoflavona poznata kao biohanin A i formononetin. Konkretno, biohanin A je samo metilirani genistein (i može proizvesti genistein u tijelu kada se proguta), dok je formononetin metilirani daidzein (također može proizvesti daidzein u tijelu nakon gutanja). RCE i proizvodi njegove robne marke preporučuju se za liječenje simptoma menopauze ili astme.


Potencijalne koristi

Unatoč ograničenim znanstvenim dokazima, crvena djetelina se koristi za liječenje raznih stanja.Osteoporoza je stanje u kojem vaše kosti pokazuju nisku mineralnu gustoću kostiju (BMD) i postaju slabe (3 pouzdani izvor).


Kako žena uđe u menopauzu, pad reproduktivnih hormona — odnosno estrogena — može dovesti do povećane izmjene kostiju i smanjenja BMD-a (4, 5).


Crvena djetelina sadrži izoflavone, koji su vrsta fitoestrogena — biljnog spoja koji može slabo oponašati estrogen u tijelu. Neka su istraživanja pokazala vezu između unosa izoflavona i smanjenja rizika od osteoporoze (6, 7, 8).


Studija iz 2015. na 60 žena u predmenopauzi otkrila je da je uzimanje 5 unci (150 mL) ekstrakta crvene djeteline koji sadrži 37 mg izoflavona dnevno tijekom 12 tjedana dovelo do manjeg gubitka BMD-a u lumbalnoj kralježnici i vratu, u usporedbi s placebo grupom (9 pouzdanog izvora) .


Starije studije također su pokazale poboljšanja BMD-a nakon uzimanja ekstrakta crvene djeteline (10, 11).


Međutim, studija iz 2015. na 147 žena u postmenopauzi otkrila je da uzimanje 50 mg crvene djeteline dnevno tijekom 1 godine nije rezultiralo poboljšanjem BMD-a, u usporedbi s placebo grupom (12 Pouzdani izvor).


Isto tako, druge studije nisu uspjele otkriti da crvena djetelina može pomoći u liječenju BMD-a (13, 14).


Zbog velikog broja proturječnih studija potrebno je više istraživanja.Vjeruje se da visok sadržaj izoflavona u crvenoj djetelini pomaže u smanjenju simptoma menopauze, kao što su valovi vrućine i noćno znojenje.


Dvije pregledne studije otkrile su da 40-80 mg crvene djeteline (Promensil) dnevno može pomoći ublažiti valunge kod žena s teškim simptomima (5 ili više dnevno) za 30-50%. Ipak, mnoge su studije financirale tvrtke za suplemente, što može dovesti do pristranosti (14, 15).


Druga studija je primijetila smanjenje valunga od 73% unutar 3 mjeseca nakon uzimanja suplemenata koji sadrže brojne biljke, uključujući crvenu djetelinu. Ipak, zbog velikog broja sastojaka, nije poznato je li crvena djetelina igrala ulogu u tim poboljšanjima (16 Pouzdani izvor).


Crvena djetelina također je pokazala blago poboljšanje kod drugih simptoma menopauze, kao što su tjeskoba, depresija i suhoća vagine (14, 17, 18).


Ipak, brojne studije nisu pokazale poboljšanje simptoma menopauze nakon uzimanja crvene djeteline u usporedbi s placebom.


Trenutačno nema jasnih dokaza da će suplementacija crvenom djetelinom poboljšati simptome menopauze. Potrebna su kvalitetnija istraživanja treće strane.Ekstrakt crvene djeteline koristi se u tradicionalnoj medicini za promicanje zdravlja kože i kose.


U randomiziranoj studiji na 109 žena u postmenopauzi, sudionice su prijavile značajna poboljšanja teksture kose i kože, izgleda i ukupne kvalitete nakon uzimanja 80 mg ekstrakta crvene djeteline tijekom 90 dana.


Druga studija na 30 muškaraca pokazala je povećanje od 13% u ciklusu rasta kose (anagen) i 29% smanjenje u ciklusu gubitka kose (telogen) kada se 5% ekstrakta crvene djeteline nanosilo na vlasište tijekom 4 mjeseca, u usporedbi s placebo skupina.


Iako obećavajuće, potrebno je više istraživanja.Neka preliminarna istraživanja pokazala su da crvena djetelina može poboljšati zdravlje srca kod žena u postmenopauzi.


Jedna studija iz 2015. na 147 žena u postmenopauzi pokazala je smanjenje LDL (lošeg) kolesterola od 12% nakon uzimanja 50 mg crvene djeteline (Rimostil) dnevno tijekom 1 godine.


Jedan pregled studija na ženama u postmenopauzi koje su uzimale crvenu djetelinu 4-12 mjeseci pokazao je značajno povećanje HDL (dobrog) kolesterola i smanjenje ukupnog i LDL (lošeg) kolesterola.


Međutim, pregled iz 2020. pokazao je da crvena djetelina ne smanjuje LDL (loš) kolesterol niti povećava HDL (dobar) kolesterol.


Unatoč nekim obećavajućim rezultatima, autori su tvrdili da su mnoge studije bile male u veličini uzorka i da im je nedostajalo odgovarajuće zasljepljivanje. Stoga su potrebna kvalitetnija istraživanja.


Štoviše, te su studije provedene na starijim ženama u menopauzi. Stoga je nepoznato odnose li se ti učinci na opću populaciju.Mnogi zagovornici crvene djeteline tvrde da može pomoći kod mršavljenja, raka, astme, hripavca, artritisa i drugih stanja.


Međutim, ograničeni dokazi pokazuju da crvena djetelina pomaže kod bilo koje od ovih bolesti.Crvena djetelina obično se nalazi kao dodatak ili čaj od suhih cvjetnih vrhova. Također su dostupni u tinkturama i ekstraktima. Možete ih kupiti u većini trgovina zdrave hrane ili online.


Većina dodataka prehrani crvene djeteline nalazi se u dozama od 40-80 mg na temelju kliničkih istraživanja i podataka o sigurnosti. Stoga se pridržavajte preporučene doze na pakiranju.


Za pripremu čaja od crvene djeteline dodajte 4 grama osušenih cvjetnih vrhova (ili vrećice čaja od crvene djeteline) u 1 šalicu (250 ml) kipuće vode i kuhajte 5-10 minuta. Zbog izvješća o nuspojavama s 5 šalica (1.2 litre) dnevno, najbolje je ograničiti dnevni unos na 1-3 šalice (240-720 ml).


Iako mnogi ljudi uživaju u čaju od crvene djeteline, nema podataka koji pokazuju da on ima iste potencijalne učinke na zdravlje kao koncentrirani oblici crvene djeteline, poput dodataka prehrani i ekstrakata.

Prethodna: Učinci ekstrakta borovnice za oči

Sljedeći: Saznajte više o ekstraktu ginsenga u 3 minute